Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou měsíčně.
- Úvod
- BBQ koření a omáčky
- Kampotský pepř
Kampotský pepř
Tradice pepře v Kampotu
První pepřové plantáže byly založeny Číňany z provincie Hainan již ve 13. století, jeho pěstování se rozmohlo zejména v období nadvlády Francie. Na začátku 20. století byl Kampotský pepř známý jako nejkvalitnější na světě a nesměl chybět na žádném významném stole v Paříži. Během občanské války Rudých Khmerů která měla na svědomí více jak 2mil. životů se země uzavřela světu, pepř tak nebylo možno vyvážet a tento krutý režim způsobil že většina plantáží byla opuštěna nebo zcela zanikla.
V myslích místních se však tradice zachovala a tak zejména po roce 2005 bylo opět zahájeno pěstování Kampotského pepře a zahájen jeho vývoz do zahraničí. V roce 2010 za pomoci Agence Française du Développement získal označení PGI (Protected Geographicak Indication) které je od roku 2016 uznávané na úrovni celé EU. Označení zajišťuje pěstování v unikátních půdních a klimatických podmínkách Kampotu zcela tradičními metodami bez chemických hnojiv a pesticidů s ručním ošetřováním a sběrem a sušení na slunci.
La Plantation je hrdým členem Kampot Pepper Promotion Association. Guy a Nathalie byli přes pět let členy představenstva které nastavilo jasná pravidla pěstování, zpracování a označování, pomohli s propagací Kampotského pepře v zahraničí a bojem proti napodobeninám na trhu.
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
Proč je Kampotský pepř tak výjimečný?
1. Světově unikátní geologické a klimatické podmínky regionu Kampot v Kambodži dávají vznik nejkvalitnějšímu pepři který je oceňován již po několik staletí pro jedinečnou chuť i aroma.
2. Současní pěstitelé pepře čerpají ze zkušeností mnoha generací svých předků aby ručně zpracovali každé zrnko a co nejlépe zachovali jeho unikátní vlastnosti a vysokou kvalitu.
3. Kampotský pepř je od roku 2016 chráněným zeměpisným označením (PGI) - každý výrobce i produkt je tedy pečlivě kontrolován aby splňoval vysoké kvalitativní standardy finálního produktu ale i principy udržitelného a ekologického zemědělství. Každé balení Kampotského pepře tak musí být označeno tímto způsobem:
