Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
16.11.2022
Kamenná prodejna uzavřena
17-18.11.22 je uzavřena kamenná prodejna. Objednávky vytvořené po 12h 16.11.  budou expedovány od 21.11. Děkujeme za pochopení. číst celé
29.07.2022
Naskladnění koření a omáček
V pondělí 1.8. dorazí koření a omáčky, na eshopu bude nejpozději v úterý. Bohužel SPG dorazí až v týdnu od 5.9.22 číst celé
30.06.2022
Zavřená kamenná prodejna
4-6.7 je uzavřena kamenná prodejna. Objednávky vytvořené po 8:00 1.7.  budou postupně expedovány od 7.7. Děkujeme za strpení. číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky na eshopu, na YT kanálu

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou měsíčně.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Recepty
  4. BBQ vepřová žebra s fazolemi a kukuřicí - klasika amerického BBQ

BBQ vepřová žebra s fazolemi a kukuřicí - klasika amerického BBQ

Žebra je potřeba důkladně připravit

Nejprve si připravíme celou plachtu vepřových žeber z bůčku, které již máme částečně připraveny od řezníka. Jako první odřízneme od žeber chrupky a přebytečné vrstvy masa a tuku, protože by se nám neudělala parádní krusta.  Z druhé strany očištěných žeber pak strhneme blánu. K jejímu odstranění použijeme osvědčenou metodu s opačnou stranou lžičky, příborového nože či vidličky, kterou blánu podebereme. Pokud vám blána při strhávání prokluzuje stačí ji uchytit do papírové utěrky a sundávání půjde výrazně lépe. Občas se stane, že blána je příliš tenká a strhnout nejde, v takovém případě ji stačí jen prořezat nožem do kříže a nechat být. Žebra i z druhé strany očistíme o přebytečný tuk a na mase odřízneme tzv. sukni a vrhneme se na kořenění.

Maso přendáme na kovovou mřížku, je to důležité proto, aby nakořeněné maso mělo zespodu přístup ke vzduchu a nepustilo nám vodu. Jako první sáhneme po americké hořčici, kterou žebra potřeme. Od české plnotučné se liší tím, že není tak kyselá, je víc do sladka a žlutá. Hořčicí na žebrech ze všech stran uděláme tenký film, aby nám na něm pak koření drželo.

 

Bez kvalitního koření se neobejdete

První koření, které na žebra použijeme je SPG BBQ Rub. Jedná se o všestrannou kořenící směs soli, pepře a česneku. A protože sůl, pepř a česnek jsou základními ingrediencemi, najdete je ve všech barbecue směsích. Na rozdíl od českých koření nejsou BBQ ruby tak slané. Proto přidáváme SPG. Koření na mase umačkáme, ideálně v rukavicích, aby se koření nelepilo na ruce.

Dalším kořením, které na žebra přidáme je pálivé a jmenuje se The Hot BBQ Rub, jeho autorem je mistrovský tým Killer Hogs Championship BBQ od Malcolma Reeda. V tomto koření najdete vyváženou chuť cukru, soli, uzených papriček, které zvýrazní chuť masa, a přitom nepřebije jeho chuť. Maso kořeníme ze všech stran zhruba z výšky 20 centimetrů v obou směrech, aby bylo rovnoměrně pokryto. A nebojte se kořenit hodně, protože barbecue je o tom, že necítíte jen chuť masa, ale že ho máte i výrazně kořeněné. Takto nakořeněné maso necháme ideálně přes noc odležet v lednici na mřížce.

Na žebra budeme potřebovat:

1 plachta žeber z bůčku

Americká hořčice Frank´s yellow mustard

Koření SuckleBusters SPG

Koření Killer Hogs The Hot BBQ Rub

1 lžíce třtinového cukru muscovado

5 plátků másla

BBQ omáčku Blues Hog Champions Blend Sauce

 

 

Správně hotová žebra musí lehce držet na kosti a maso nesmí odpadávat

Keramický gril máme roztopený na 150 °C. Do grilu přidáme malé polínko ovocného dřeva na zauzení, které k barbecue bezesporu patří. Při roztápění grilu si dejte pozor na to, aby se vám teplota nevyšplhala příliš vysoko, protože jakmile se gril naakumuluje na vyšší, než požadovanou teplotu špatně se následně sráží dolů. Do připraveného grilu vložíme žebra a necháme je v něm dělat hodinu a čtyřicet minut. Po uplynutí času žebra vyndáme a zasypeme je asi lžící třtinového cukru muscovado a žebra poklademe tenkými plátky másla. Pak je zabalíme nejlépe do silnostěnného alobalu a dvojité vrstvy a při stejné teplotě vložíme žebra zpátky do grilu, kde je necháme dělat další hodinu. Po hodině je vyndáme a potřeme BBQ omáčkou Blues Hog Champions Blend Sauce, Potřená žebra vrátíme do grilu a omáčku necháme dalších dvacet minut v grilu zaschnout. Správně hotová žebra musí lehce držet na kosti, a přitom maso neodpadává. Hotová žebra si otočíme kostmi nahoru a nožem naporcujeme mezi kostmi.

K žebrům patří fazole a kukuřice

Připravíme si přílohu, začneme fazolemi. Jako první si pokrájíme slaninu na čtverečky velikosti fazolí. Slaninu vložíme na rozpálenou litinovou pánev a necháme ji vysmažit. Nadrobno pokrájíme cibuli, kterou přidáme ke slanině a zarestujeme. Dále si nasekáme dva stroužky česneku a přidáme je do základu. Pokrájíme červenou a žlutou papriku na čtverečky, přibližně na velikost fazolí a společně zarestujeme. Přidáme fazole v rajčatové omáčce a povaříme. Nakonec je dochutíme dvěma lžícemi jablečného octa, jednou lžíci třtinového cukru, jednou až dvěma lžícemi barbecue omáčky a trochou pálivého koření The Hot BBQ Rub a necháme dalších dvacet minut provařit. Případně dosolíme.

Suroviny na americké fazole:

800 g bílých fazolí v rajčatové omáčce

100 g slaniny

2 cibule

1 červená paprika

1 žlutá paprika

1 chilli paprička(volitelně)

2 stroužky česneku

2 lžíce jablečného octu

1 lžíci třtinového cukru muscovado

2 lžíce BBQ omáčky Blues Hog Original

1 lžíci koření Koření Killer Hogs The Hot BBQ Rub

Sůl

Po fazolích se můžeme vrhnout na grilovanou kukuřici. Vložíme ji do grilu, postupně otáčíme. Po ugrilování ji nakrájíme na silnější kolečka a z 5 deka přepuštěného másla, nasekaného koriandru a 5 lžic sladkokyselé chilli omáčky si připravíme směs, ve které budeme ugrilovanou kukuřici máčet. Nakonec ji opět dáme zapéct na jednu až dvě minuty zpátky do grilu.  Jen opatrně, protože máslo nám bude do grilu kapat a mohla by se nám spálit, proto je nejlepší kukuřici vyskládat po obvodu grilu.

Na grilovanou kukuřici:

4 předvařené kukuřice

5 dkg másla

5 lžic thajské sladkokyselé chilli omáčky

hrst čerstvého koriandru

 

Američani nejčastěji servírují žebra v pekáčku vyůoženém řeznickým papírem. Ale já je mám nejradši na dřevěném prkýnku. A k tomu všemu samozřejmě patří kvalitní chléb.

 

video můžete zhlédnout zde

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na eshopu, na YT kanálu
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

email: info@pipmaster.cz

Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

Křesomyslova 13
Praha 4-14000

 
Kontakty
Logo
(Po-Pá, 8-16 hod.)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz