Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Štítky blogu
Novinky
19.07.2021
Nově skladem KETTLE JOE
Konečně se podařilo naskladnit alespon pár kusů nového grilu od Kamado Joe a to KETTLE JOE. Jedná se o kotlový gril, se slorolerem pro nepřímé grilová... číst celé
15.06.2021
Aktualizace Ikamand
Byla vydána aktualizace aplikace pro Ikamand, která by měla řešit stávající problémy. Je doporučeno odebrat z aplikace zařízení Ikamand, odhlásit se ... číst celé
25.05.2021
Problémy s Ikamad
Kdo používáte Ikamand, možná jste o posledním víkendu zaznamenali problémy, které přetrvávají. Problémy jsou v aplikaci, zařízení jako takové je v poř... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky na eshopu, na YT kanálu

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou měsíčně.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Recepty
  4. Domácí pizza recept

Domácí pizza recept

Domácí pizza z keramického grilu recept

Než se vrhneme na samotný recept pojďme si nejdříve zodpovědět otázku, jestli má smysl dělat pizzu v grilu, když to můžu dělat v troubě? Odpověď je prostá, má to smysl, protože v keramickém  grilu se správným příslušenstvím a jedním špalíčkem dřeva na zakouření, dokážete velmi přesně imitovat podmínky, za kterých se dělá v pravých italských pecích na pizzu, což se promítne i do výsledného vzhledu a chuti.

 

Příprava těsta na domací pizzu

Pro stanovení surovin používám aplikaci PizzApp, kde si nadefinuji počet porcí, jejich velikost, hydrataci, množství soli v % a teplotu při které chci nechat těsto zrát. A hned v aplikaci vidím kolik čeho mám použít.

Těsto lze samozřejmě připravit i pár hodin předem, ale nedosáhnete tak správné konzistence těsta a kvality. Doporučuji těsto dělat alespoň 42 hodin předem ať pořádně odpočine. Na těsto budete potřebovat:

1490 g hladké mouky červená Caputo
42 g soli
968 g vody
0,45 g droždí


Začneme tím, že si rozmícháme droždí v trošce vody a dáme stranou, odměřenou sůl pak smícháme s vodou a směs vody se solí pak přilejeme k mouce. Poté vodu s moukou pořádně promícháme a až do tohoto zpracovaného základu do těsta vmícháme připravené rozmíchané droždí. Těsto dále hněteme vždy pět minut v kuse a pět minut jej necháme odpočívat. Celkem těsto hněteme ve výsledku 20 minut a 15 min. mezi necháváme odpočinout. Pokud nemáte hnětač, tak tady bude záležet na vaší zkušenosti, abyste usoudili, kdy je těsto dokonale prohnětené. Takto zpracované těsto pak přikryjeme a  odpočinout na 36 hodin při stabilní teplotě.

Po 36 hodinách těsto vyndáme a rozdělíme si jej na bochánky o hmotnosti 250 gramů, které uválíme do kuličky, v případě že se lepí, tak si jej pomoučíme. Kuličky pak dáme odpočívat zvlášť do malých plastových nádob, které si nejdříve vymažeme olivovým olejem aby se těsto nechytalo na povrch. 

Těsto necháme opět odpočívat, tentokrát 6 hodin. Po šesti hodinách začneme těsto zpracovávat do kýženého kruhového tvaru, existuje několik technik jak dosáhnout dobrého výsledku. Buď "taháním" nebo vytlačování a roztahování těsta prsty ze středu do stran.

Sugo omáčka na pizzu

Lze rozhodně koupit již hotovou nebo v polotvaru, my si ji ale uděláme kompletně od základů sami. Jako první si propasírujeme konzervovaná rajčata klasicky přes sítko, ať se zbavíme pecek. Dále pak to dokořeníme kořením se směsí na pizzu(oregáno, bazalka, tymián), pak přidáme lžíci medu a sůl. Vzniklou směs pořádně promícháme a dáme zredukovat na vařiči, přibližně 10 - 15 minut dokud to nezhoustne a necháme vychladit.

Příprava grilu

Mezitím co vám chladne omáčka tak si připravíme gril. Doporučuji pizzu dělat v keramickém grilu, kvůli stabilní a rovnoměrné teplotě. Klasicky si podpálíme uhlí a gril necháme roztopit na 350 -360 stupňů. Určitě ze začátku nechte otevřený průduchy v grilu na maximum, ať se rychle dostaneme  na požadovanou teplotu. Poté vložíme do griluDoeJoe a do něj pizza kámen. Lze to samozřejmě dělat i bez DoeJoe, ale má to hned několik rizik. Pizza se bude dělat nerovnoměrně, jedna část se klidně může začít pálit, zatímco druhá nebude hotová a nemusíte to zachránit ani častým otáčením, opakované otevírání grilu vám bude ubírat teplotu. Proto rozhodně doporučuji použít Doejoe, který je přímo na pečení pizzy v grilu uzpůsoben, stabilizuje  teplotu, má menší únik tepla a teplota je rovnoměrná po celém grilu a další příjemnou skutečností je fakt, že snižuje až 10-ti násobně spotřebu uhlí. 

Patří ananas na pizzu nebo nepatří?

Pokud jste se drželi všech postupů, máte právě před sebou vychladlou Sugo omáčku a připravenou placku z těsta, která alespoň zdánlivě připomíná kruh a roztápí se vám gril na požadovanou teplotu. Teď už nezbývá nic jiného, než si pizzu krásně nazdobit různými dobrotami co máte rádi. Pokud jste zastánci názoru, že ananas na pizzu patří, tak si rozhodně udělejte hawaii! Nic  ale nezkazíte tím, když si uděláte i další varianty, které budou dobře chuťově ladit se sugo omáčkou.

 

Pizza Margherita

Na připravené těsto rovnoměrně rozetřete sugo, nejlépe až ke krajům. Poté posypejte pizzu parmezánem a  nakonec dejte plátky mozzarelly, poté co vyndáte pizzu z grilu dozdobte ještě čerstvou bazalkou. 

 

Šunková pizza

Postup je velice podobný jako u předchozí pizzy, začneme základem což je sugo omáčka, pak posypeme parmezánem, přidáme šunku, ale pozor tu natrhejte ručně, kdybyste tam dali celá kolečka různě se vám to bude kroutit, takhle zamezíte tomu, aby vám šunka odtancovala  někam jinam a hlavně to i lépe vypadá.  Nakonec dáme ještě mozzarellu.

 

Pizza Piccante

Opět začneme sugo omáčkou, poté pizzu posypeme parmezánem, na ní dáme natrhaný pepperoni salám a přes něj mozzarellu, dále pak cibuli a čerstvou papriku.

 

Pizza co dům dal

Asi nejčastější pizza, vůbec se toho nebojte a klidně si udělejte pár experimentů, velmi dobrá je například varianta s klobásou a pivním sýrem. Sugo omáčku si můžete různě dochucovat klidně přímo na pizze a velmi dobře se snáší s česnekem. Fantazii se meze nekladou, ale zas to nepřehánějte! :)

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na eshopu, na YT kanálu
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

email: info@pipmaster.cz

Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

Křesomyslova 13
Praha 4-14000

 
Kontakty
Logo
(Po-Pá, 8-16 hod.)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz