- Štítky blogu
- mcdonalds
- mcpip
- pip burgr
- forejt mcdonald
- bbq
- bbq žebra
- žebra v grilu
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou měsíčně.
Grilovaný šťavnatý steak z kuřecích prsou
V dnešním receptu si ukážeme, že s malým trikem jde udělat šťavnatý steak i z kuřecích prsou. Pokud jste si kuřecí steak někdy na grilu již dělali tak víte, že největším problémem je zachovat jeho šťavnatost, nerovnoměrná tloušťka kuřecích prsou způsobuje, že místy jsou prsa více propečená a je tak těžké je grilovat rovnoměrně. Podíváme se na to jak lze dosáhnout velmi dobrého výsledku. Pokud se bude důkladně držet postupu, tak vám garantuji, že s výsledkem budete spokojeni. Začneme přípravou grilu.
Příprava Grilu
Gril vyčistíme a připravíme si uhlí, na jednu polovinu dáme deflektor, čímž si vytvoříme přímou a nepřímou zónu pro grilování a nakonec na vrch dáme mřížku(obě části do stejné roviny).
Poté už stačí jen otevřít průduchy a gril zavřít a nahřát ho na cílovou teplotu 180 stupňů. Mezitím, než se nahřeje gril si připravíme maso.
Příprava prsou
Kuřecí prsa nakrájíme na 2 cm tlusté plátky, pokud vše budete dělat dobře, vzniknou vám takové malé nugetky. Ty si okořeníme ve směsi koření, která se s kuřecím masem obecně velmi dobře snáší a ještě dosolíme.
Poté si kousky masa složíme do tvaru připomínající kolečko, nebo květ a okolo stáhneme plátkem slaniny a ještě to převážeme provázkem, cílem je aby nam vzniklá "placka" držela a nerozpadala se. Pokud se budete držet postupu mělo by to ve výsledku vypadat jak na obrázku níže.
Grilování masa
Začneme grilováním v přímé zóně, cílem je aby se maso lehce opeklo, ale hlavně zatáhlo a nepouštělo dál žádné šťávy. Takže rychle a z obou stran.
Jakmile uvidíte, že se na masu obtiskává mřížka tak víte, že je čas jej otočit a až ji budete mít z obou stran tak přendáme do nepřímé zóny.
Poté do masa píchneme sondu, předem varuji, že bez sondy to fakt nepůjde, prsa jsou citlivá na správnou teplotu a rozdíl mezi dokonale šťavnatými kuřecími prsy a "sušenkou" je rozdíl pár stupňů. Bez sondy máte velmi malou šanci to vychytat tak jak se má. Pro nás je cílovou teplotou 72 stupňů uvnitř masa, poté stačí sundat z grilu a dát odpočívat, během toho dosáhne teplota uvnitř masa na požadovaných 74 stupňů.
Dobrou chuť
Pokud vše dopadlo dobře a drželi jste se postupu(nezapomeňte sundat provázek), máte před sebou grilovaný šťavnatý kuřecí steak a zvolené koření bude perfektně ladit s chutí masa. Jako vhodná příloha mohou být brambory, bagety, ale klidně i obyčejný chleba, já jsem zvolil italské bagetky a k tomu ještě coleslaw.
video zde: